Jokainen liikuntaan ja vapaaehtoistyöhön sijoitettu euro maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin!

Kirjoitan pari sanaa liikunnasta ja vapaaehtoistyöstä. ”Sloganini” näissä vaaleissa on ”Sivistys, hyvinvointi ja turvallisuus!” Aiheeseen liittyen – jokainen liikuntaan ja vapaaehtoistyöhön sijoitettu euro maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin!

Liikunta on tärkeää kaikenikäisille. Liikunta vaikuttaa positiivisesti myös oppimiseen, koulunkäyntiin ja lasten oppimistuloksiin. Tutkittua tietoa löytyy mm. artikkelista: Liikunta ja oppiminen (Syväoja, H., Kantomaa, M., Laine K., Jaakkola, T., Pyhältö, K. & Tammelin, T. 2012. Opetushallitus, tilannekatsaus – lokakuu 2012). Liikunnalla on myönteinen vaikutus niin lasten koulumenestykseen, tiedollisiin tuloksiin kuin oppimiseenkin. Hyviin kouluarvosanoihin ja oppiainekohtaisiin testituloksiin vaikuttavat erityisesti koulupäivän aikainen liikunnan määrä, fyysisen aktiivisuuden määrä ja hyvä kestävyyskunto. Artikkeli on luettavissa: http://www.oph.fi/download/144729_Liikunta_ja_oppiminen_2.pdf

Lapsille ja aikuisille – kaikenikäisille kuntalaisille – tarvitaan Ylöjärvellä monipuolisia liikuntapaikkoja. Tarvitsemme turvallisia leikkipuistoja, urheilu- ja monitoimikenttiä, hiihtolatuja, ulkojäitä, hoidettuja uimarantoja, koulujen liikuntasaleja, Urheilutalo-uimahallia ja Ylöjärven Liikuntakeskusta – vain muutamia mainitakseni. Liikuntalajeja ei tulisi asettaa vastakkain vaan kuntalaisten liikuntamahdollisuuksia tulisi kehittää tasapuolisesti. Tarvitsemme myös matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksia ja maksuttomia tai edullisia ”höntsyvuoroja”. Kevyen liikenteen väylät ovat mitä parhaimpia liikuntapaikkoja kaikenikäisille. Klv:t parantavat kuntalaisten kävely- ja pyöräilymahdollisuuksia ja edistävät liikenneturvallisuutta.

Ylöjärvellä harrastetaan monipuolisesti liikuntaa. Minulle tutuimpia liikuntalajeja ovat jalkapallo ja futsal, koska kolme nuorta perheessämme harrastaa näitä lajeja aktiivisesti. Kevään jalkapallokausi on jo pyörähtänyt käyntiin Soppeenharjulla. Ylöjärven jalkapallokentät ovat pian taas ahkerassa käytössä, koska lajin harrastajia on paikkakunnallamme huomattavan paljon. Nurmikenttien vuoroista on kesäkaudella kova kilpailu. Ylöjärvellä on vain kolme nurmikenttää eli Aron ja Räikän nurmikentät sekä Soppeenharjun tekonurmikenttä. Monitoimihalli helpottaisi tilannetta merkittävästi. Monen urheilulajin harrastajat voisivat harjoitella tasaisissa olosuhteissa ympäri vuoden. Monitoimihalli palvelisi myös mm. varhaiskasvatusta, kouluja ja oppilaitoksia.

Vapaaehtoistyöllä tarkoitetaan työtä, josta ei makseta rahallista palkkaa tai korvausta. Vapaaehtoistoiminta on kansalaisoikeus. Vapaaehtoistyötä tehdään erilaisissa järjestöissä, yhdistyksissä ja seuroissa. Osa näistä on valtakunnallisia kuten esim. Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL), Suomen Punainen Risti (SPR), Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK), Suomen 4H-liitto (4H) ja monet kansanterveys-, vammais- ja potilasjärjestöt. Paikallisesti tuttuja vapaaehtoistoimijoita ovat mm. koulujen vanhempainyhdistykset, asukas- ja kyläyhdistykset, harrastuksen ympärille perustetut yhdistykset kuten urheiluseurat ja Ylöjärven seurakunnan vapaaehtoistoiminta.

Esimerkiksi Ylöjärven Uutisten MeNyt-palvelusta löytyy viikoittain pitkä liuta yhteisiä tapahtumia, jotka ovat paikallisten yhdistysten ja yhteisöjen järjestämiä. Vapaaehtoistyön yhteiskunnallinen merkitys on valtava. Vapaaehtoistyö ei korvaa palkkatyötä, mutta sillä on myös suuri kansantaloudellinen merkitys. Vapaaehtoistyön suurin merkitys lienee kuitenkin sen yhteisöllisyydessä. Toiminnassa voit tutustua omaan lähiympäristöösi ja ihmisiin, torjua yksinäisyyttä ja vaikuttaa yhdessä. Talouselämä-lehdessä (13.8.2015) on artikkeli, jonka mukaan vapaaehtoistyön tekeminen vähentää tutkimustenkin mukaan masennuksen riskiä ja lisää yleisesti tyytyväisyyttä: http://www.talouselama.fi/uutiset/onnellisuus-hukassa-kokeile-naita-5-keinoa-3481104

Muistakaa äänestää vaalipäivänä sunnuntaina 9.4.2017! Vaalihuoneistot ovat silloin auki klo 9-20. Vaalipäivänä voit äänestää vain omassa äänestyspaikassasi. Oikeusministeriön täsmälliset ohjeet löydät linkistä:
http://www.vaalit.fi/fi/index/aanestajalle/aanestaminenvaalipaivana/nainaanestatvaalipaivana.html

Kommentointi on suljettu.